Skip naar content

Dossier Eigen inkomsten

Kunstenaars, creatieve makers en culturele organisaties verdienen al sinds jaar en dag eigen geld. Eigen inkomsten vormen een duurzame basis voor je praktijk of organisatie en vergroten je financiële onafhankelijkheid. Dit is niet alleen essentieel voor de continuïteit van je werk, maar ook als basis voor het vergroten van je financieringsmix. Eigen inkomsten kunnen namelijk dienen als bewijs dat particulieren en het publiek waarde hechten aan je werk, wat weer kan helpen bij het verkrijgen van subsidies en donaties.

Wat zijn eigen inkomsten?

Het antwoord dat je krijgt op de vraag ‘Wat zijn eigen inkomsten?’ zal verschillen per persoon of instantie aan wie je de vraag stelt. Zo gebruiken veel fondsen een brede omschrijving van eigen inkomsten en rekenen zij hier ook giften van fondsen en individuen toe.

Wij gebruiken de volgende beschrijving: eigen inkomsten zijn financiële vergoedingen (geld) of andere inkomsten die je ontvangt in ruil voor een tegenprestatie. Dit kunnen bijvoorbeeld geleverde producten of diensten zijn en ook publieksinkomsten vallen hieronder.

Het zijn dus inkomsten die je zelf of jouw organisatie verdient. Inkomsten uit subsidies, donaties en sponsorgelden vallen niet onder eigen inkomsten in onze definitie, maar zijn andere financieringsbronnen.

Waarom zijn eigen inkomsten belangrijk?

Eigen inkomsten zijn voor vrijwel iedereen noodzakelijk. Dit komt omdat financiers bijna altijd een bepaald percentage aan eigen inkomsten als voorwaarde stellen voor een subsidie of donatie. Maar, voor iedere organisatie, kunstenaar of maker is het belang van eigen inkomsten verschillend.

Op een denkbeeldige eigen inkomsten-lijn bevinden zich aan het ene uiterste de kunstenaars, creatieve makers en culturele organisaties die hun subsidies en donaties met een fractie aan eigen inkomsten aanvullen. En aan het andere uiterste bevinden zich de kunstenaars, creatieve makers en culturele organisaties die onafhankelijk zijn van subsidies en donaties, en soms zelfs winstgevend zijn.

Tussen deze twee uitersten zijn allerlei verschillende niveau’s van eigen inkomsten denkbaar.

Hoe sta jij er financieel voor? In dit blog geeft Mariël Voogel, oprichter en eigenaar van CreativeScan vier stappen om te komen tot een gezond financieel resultaat.

Welke soorten eigen inkomsten zijn er?

Ter inspiratie en om te illustreren hoe breed de scope is van eigen inkomsten behandelen we hieronder een aantal voorbeelden van eigen inkomsten. Voor zowel kunstenaars en creatieve makers, als voor culturele organisaties.

Voorbeelden van eigen inkomsten

Voor- en nadelen van eigen inkomsten

Voor- en nadelen eigen inkomsten

Voordelen eigen inkomsten

Vergeleken met subsidies en donaties geven eigen inkomsten doorgaans meer bestedingsvrijheid. Eigen inkomsten zijn immers niet geoormerkt voor een bepaald bestedingsdoel wat bij subsidies of donaties vaak wel het geval is. Daarnaast vormen eigen inkomsten een stabiele financiële basis, en vergroten ze de zelfstandigheid van organisaties en kunstenaars. Tenminste, dat wordt in de literatuur en de praktijk bevestigd.

Andere voordelen van eigen inkomsten zijn:

  • Het laat zien dat er vraag is naar jouw werk: veel financiers stellen een bepaald percentage aan eigen inkomsten als voorwaarde voor het verkrijgen van subsidie of een donatie. Eigen inkomsten tonen aan dat er vraag is naar je producten en diensten;
  • Een brede financieringsmix: eigen inkomsten kunnen worden ingezet om je financieringsmix te vergroten. Dit verkleint het risico bij het wegvallen van een financieringsbron;
  • Opstap naar financiële onafhankelijkheid: eigen inkomsten kunnen een opstap zijn naar financiële onafhankelijkheid of zelfs naar winstgevendheid voor jouw beroepspraktijk of organisatie.

Nadelen eigen inkomsten

Aan eigen inkomsten kleven ook nadelen. Zo gaat het genereren van eigen inkomsten – net als bij ondernemen – ook gepaard met enig risico. Er gaan inspanningen aan vooraf en soms kan het lang duren voordat eigen inkomsten op gang komen.

De belangrijkste nadelen van eigen inkomsten:

  • Veilig produceren en programmeren: een te grote oriëntatie op wat de klant wil kan leiden tot veilig produceren en programmeren en daarmee de artistieke vrijheid aantasten.
  • Financiële risico’s: als de verwachte inkomsten niet worden gerealiseerd kan dat leiden tot het aanpassen van plannen, of moet je soms kiezen voor een andere koers. Dit vergt enig aanpassingsvermogen, en risicotolerantie. Dit geldt overigens ook voor andere financieringsbronnen zoals subsidie en donaties.
  • Ondernemerschapsvaardigheden: het genereren van eigen inkomsten vraagt soms om ondernemende kennis en vaardigheden. Soms heb je dit als kunstenaar of organisatie in huis, maar het kan zijn dat je hier hulp bij nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld door iemand in te huren of door een cursus te volgen over ondernemerschap.
  • Fondsen kunnen soms terughoudender worden bij het verstrekken van geld. Je moet goed kunnen uitleggen voor welke onderdelen van je organisatie of beroepspraktijk je nog subsidie nodig hebt.

Lees ook eens het artikel over de Van Gogh Experience, waarin Adriaan Dönszelmann, voormalig directeur Van Gogh Museum vertelt over zijn ervaring met het ontwikkelen van nieuwe commerciële initiatieven.

De voor- en nadelen van een bepaalde financieringsbron moeten altijd in de context worden geplaatst en vergeleken met andere financieringsbronnen. In de culturele en creatieve sector is het logisch om de eigen inkomsten te vergelijken met de zogeheten tweede en derde geldstroom, die van subsidies en donaties.

Voor- en nadelen donaties en subsidies

Voor de kunst- en cultuursector zijn inkomsten uit de tweede en derde geldstroom heel belangrijk, in veel gevallen zelfs onmisbaar. Veel activiteiten kunnen niet kostendekkend worden uitgevoerd en daarom zijn er vaak aanvullende middelen nodig. Zonder subsidies en donaties zou een groot deel van het culturele aanbod dan ook niet kunnen worden gemaakt, laat staan voor langere tijd.

Deze geldbronnen hebben echter ook belangrijke nadelen, bijvoorbeeld:

    • De hoge verwervings- en administratiekosten;
    • Het vaak eenmalige en projectmatige karakter;
    • Het gegeven dat de middelen vaak gereserveerd zijn (geoormerkt) voor vastgestelde uitgaven en daarom niet vrij besteedbaar zijn.
    • Vernieuwende ideeën of kunst die meerdere disciplines beslaat vallen vaak tussen wal en schip omdat fondsen vaak specifieke en afgebakende bestedingsdoelen hebben.
    • Lobby en fondsenwerving is minstens zo belangrijk als de (culturele en maatschappelijke) waarde die jouw project oplevert.

    Aan de slag voor kunstenaars en creatieve makers

    Een opstap naar (meer) financiële vrijheid, minder risico als een financieringsbron wegvalt en het laat zien dat er vraag is naar jouw werk. Dit zijn enkele redenen waarom jij misschien wel je eigen inkomsten wilt vergroten als kunstenaar of creatieve maker. Met deze vier stappen kom je tot een krachtig actieplan.

    Download het stappenplan

    Voorbeeld van het invulvel. Download het en maak je eigen actieplan.
    Voorbeeld van het invulvel. Download het en maak je eigen actieplan.