Skip naar content

Dossier Cultuurfondsen in Nederland

Fondsen financieren bijzonder veel kunst en cultuur in Nederland. Er zijn dan ook veel cultuurfondsen actief in ons land. Elk cultuurfonds heeft zijn eigen doelstelling, organisatie en voorwaarden. Steeds komen er nieuwe bij en soms verdwijnt er weer een. Ben je van plan een fonds te benaderen voor de financiering van een idee of project, dan is het belangrijk om te begrijpen welke verschillende fondsen er zijn en hoe zij te werk gaan. Zo vergroot je je kans op een succesvolle aanvraag voor geld.

Wat zijn cultuurfondsen?

Een fonds is een hoeveelheid financiële middelen dat door iemand voor een speciaal doel apart is gezet. Als dat doel kunst of cultuur is, spreken we in deze Culturele Financieringswijzer van een cultuurfonds. Ook al zit het woord cultuur misschien niet eens in de naam van het fonds zelf.

Het woord fonds staat niet alleen voor de bestemde financiële middelen zelf, maar ook voor de gehele organisatie eromheen. Deze organisatie richt zich primair op de beoordeling van aanvragen, het beschikbaar stellen van financiering en het beheer van lopende toekenningen.

Veel fondsen hebben meerdere regelingen en zijn toegankelijk voor een brede doelgroep in heel Nederland, maar sommige fondsen hebben juist een heel specifiek doel (bijvoorbeeld innovatie). Ook kunnen zij zijn opgericht voor een heel specifieke doelgroep (bijvoorbeeld vrouwelijke beeldend kunstenaars van 35+) in een bepaalde regio (bijvoorbeeld Zeeland).

Welke soorten cultuurfondsen zijn er?

Wanneer een fonds is opgericht door de overheid (het Rijk, de provincie of gemeente) en het om publiek geld gaat, spreken we van een publiek fonds. Is een fonds opgericht door particulieren (personen of bedrijven) en gaat het om particulier geld, dan spreken we van een privaat fonds. Als overheid en private sector samen een fonds oprichten, dan noemen we dat een publiek-privaat fonds.

Private fondsen

Private fondsen zijn in te delen in fondsen die zijn opgericht door particulieren en fondsen die zijn opgericht door bedrijven of andere organisaties.

Fondsen die gelden werven bij particulieren kunnen zich onder voorwaarden kwalificeren voor de zogeheten ANBI-status. ANBI staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. Als je als kunstenaar, creatieve maker of culturele organisatie geld ontvangt van een fonds dat over een ANBI-status beschikt, en je hebt zelf geen (culturele) ANBI-status, dan hoef je daar geen schenkingsrecht over te betalen. Bekijk ook eens de tool 'Hoe krijgt mijn organisatie een ANBI-status?'.

Overheidsfondsen of publieke fondsen

Overheidsfondsen of publieke fondsen zijn ingesteld door de overheid. Er zijn zowel landelijke als provinciale en gemeentelijke fondsen.

Publiek-privaat fonds

De laatste tijd zien we binnen de lokale fondsen veel nieuwe initiatieven. Hierbij is ook een nieuw type vermogensfonds ontstaan, waarbij overheid en de particuliere sector elkaar hebben gezocht en gevonden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Cultuurfonds Leiden is een publiek-privaat initiatief van Fonds 1818, de Kamer van Koophandel en Gemeente Leiden. Het Cultuurfonds Leiden profileert zich niet als traditioneel subsidieloket, maar als een investeringsfonds.
  • Stichting Cultuurfonds Tilburg is opgericht als een crowdfundingplatform, waarbij de gemeente lopende initiatieven met een bijdrage ondersteunt.

Bij weer andere initiatieven wordt het publieke geld in een extern fonds geplaatst. Deze fondsen zijn erop gericht om de besluitvorming op afstand van de politiek te zetten. Dit type is bijvoorbeeld in Houten, Stichtse Vecht en Hattem te herkennen.

Wil je meer weten over publiek-private fondsen? Lees dan het artikel ‘Lokale cultuurfondsen. Nieuwe vormen geven nieuwe impulsen’.

Vaak is het nodig om een stichting te hebben om een subsidie aan te vragen, maar niet altijd. Hoe zit dat precies en welke afwegingen moet je maken? Dat leggen we uit in dit artikel.

Hoe werken fondsen?

De manier waarop fondsen te werk gaan verschilt. Zij zijn te verdelen in drie categorieën:

Doelstelling en werkwijze

De doelstelling van een fonds kan ook invloed hebben op de werkwijze. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen fondsen met een brede doelstelling, gericht op verschillende aandachtsgebieden, zoals het VSBfonds en DOEN, en de gespecialiseerde fondsen, die een speciale doelgroep of een specifiek aandachtsgebied hebben. Een voorbeeld daarvan is het Josine de Bruyn Kops Fonds, dat vrouwelijk beeldend kunstenaars tot 35 jaar ondersteunt.

Verder zijn er fondsen die zich richten op een bepaald geografisch werkgebied, bijvoorbeeld het AMVJ Fonds voor Amsterdam of het Elisabeth Strouven Fonds voor Maastricht en omgeving.

Op welke manier investeren fondsen in kunst en cultuur?

Er zijn meerdere financieringsvormen waar fondsen gebruik van maken. Donatie komt het meeste voor. Vaak gaat het dan om een eenmalige schenking. Soms maken fondsen ook een vervolg op een eerder project mogelijk en wordt een donatie een aantal keren herhaald. Daarnaast zijn er fondsen die meerjarige donaties geven. Het jaarlijkse donatievolume bij een fonds varieert tussen enkele tienduizenden euro’s tot meer dan 30 miljoen euro.

Verder zijn er fondsen die leningen of garantstellingen verstrekken, zoals Nationaal Restauratiefonds, Fonds Kwadraat, Brabant C en het Blockbusterfonds. In sommige gevallen gebeurt dit ook in combinatie met een donatie.

Een kleine minderheid van de fondsen doen aan ‘ondernemend goed doen’, in de Angelsaksische landen ook wel venture philanthropy genoemd. Deze fondsen werken ook met leningen en participaties binnen culturele of sociale ondernemingen, zoals stichting DOEN en de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.

Waarvoor kun je een aanvraag doen bij een fonds?

Fondsen zijn het meest geïnteresseerd in nieuwe projecten en startende organisaties. Innovatie is vaak hun belangrijkste beleidsdoelstelling. De financiering van reguliere organisatie- en exploitatiekosten sluiten de meeste fondsen uit.

Fondsen zijn er echter in alle soorten en maten, daarom kan deze vraag alleen in algemene zin worden beantwoord. Zo kun je bij fondsen terecht voor bijvoorbeeld:

  • De realisatie van een project
  • De ontwikkeling en uitvoering van een (meerjaren)programma
  • Ontwikkeling, research en innovatie
  • Een transitie- of professionaliseringstraject
  • Beurzen en stipendia
  • Aanschaf van middelen
  • Prijzen, bijvoorbeeld de Boy Edgar Prijs, Sikkens Prize of de minder bekende Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs. Zie ook ons dossier Kunst- en cultuurprijzen
  • Specifieke doelen en/of residencies. Zie ook ons dossier Residencies

Hoe vind je een cultuurfonds?

Wanneer je online gaat zoeken, kom je al snel veel fondsen tegen. Op de volgende websites wordt een overzicht gegeven van verschillende fondsen. Vaak kun je op trefwoord of regio zoeken:

Fondsen voor individuele kunstenaars en creatieve makers

Hoewel de meeste fondsen alleen rechtspersonen (een stichting of vereniging) ondersteunen, zijn er ook fondsen die wel individuen ondersteunen. Hieronder volgen een aantal fondsen:

Veel zelfstandigen in de cultuursector lopen er vroeg of laat tegenaan: je wilt subsidie aanvragen voor een groot project, maar de subsidieverstrekker geeft alleen geld aan stichtingen. In de Governance Code Cultuur vind je tools en informatie over het oprichten van een stichting, waaronder 'Is een stichting iets voor mij?'.

Cultureel ondernemen

Opvallend is dat meer en meer fondsen zich richten op cultureel ondernemen. Met als resultaat dat zij financiële middelen beschikbaar stellen aan culturele organisaties om eigen inkomsten te gaan genereren, al dan niet in de vorm van een bedrijf. Voorhoedefondsen in deze zijn bijvoorbeeld het VSBfonds, de VandenEnde Foundation en DOEN.

De kleine letters: waar moet je op letten

Aan de slag

Wil je een artistiek idee realiseren en heb je geld nodig dat je mag houden om de kosten te dekken? Bekijk dan ons advies voor kunstenaars en creatieve makers: de uitvoering van je idee of het onderzoeken, ontwikkelen en testen van je idee

Of ons advies voor culturele organisaties: het realiseren van een project of het onderzoeken, ontwikkelen en testen van een project

Wil je starten met je onderneming? Bekijk dan ons advies voor kunstenaars en creatieve makers: ik wil starten met een onderneming

Of ons advies voor culturele organisaties: ik wil starten met een culturele organisatie

Actie Cursus fondsenwerving

Naast de Culturele Financieringswijzer zijn er nog meer hulpmiddelen bij het werven van fondsen. De cursus fondsenwerving van het VSBfonds is er daar één van. Deze is gratis toegankelijk in de vorm van tutorial video’s en een pdf.