Ons advies voor Structureel geld verdienen

  • Ik wil structurele inkomsten

Start opnieuw

Je wilt structureel geld verdienen, zodat je niet meer voor elk project opnieuw geld hoeft te regelen. Dit scheelt tijd. Met constante inkomsten heb je daarnaast meer zekerheid dat je projecten kunnen doorgaan. En je kunt met meer zekerheid investeren in bijvoorbeeld productiemiddelen of je werkplek.

De mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren die je op weg helpen om structureel geld te gaan verdienen. We helpen je graag!

Meerjarige regeling

Je kunt een meerjarige regeling aanvragen via bijvoorbeeld rijksfondsen, maar ook bij private organisaties. Je krijgt dan geld voor een langere periode. Dit is vooral bedoeld voor jou als ondernemer, en niet voor een afzonderlijk project. Een meerjarige regeling is er voor de bevordering van jouw talentontwikkeling, zowel als je starter bent als gevorderd. Je kunt ook een beurs krijgen, bijvoorbeeld een ‘stipendium’.

Langdurige samenwerking

Je kunt met een leverancier, opdrachtgever of financier een afspraak maken voor de langere termijn. Dat werkt het beste als jullie al een vertrouwensband hebben. Om een echte win-win-samenwerking te vinden, verdiep je je eerst goed in de belangen en eisen van je relaties. Het helpt om een zorgvuldige stakeholderanalyse te maken. Gebruik hiervoor onze tool en maak eenstakeholdersanalyse.

Crowdfunding

Ook crowdfunding kan jou helpen om structurele inkomsten te genereren. Je werft namelijk niet alleen geld voor je projecten, maar ook een enthousiast publiek dat jou misschien in de toekomst weer wil financieren. Door je netwerk uit te breiden kom je daarnaast makkelijker in contact met mogelijke financiers. Kijk ook eens op websites als Patreon, waar mensen structureel geld kunnen doneren. En lees het verhaal van kunstenaar Heiko Balster, die via zijn crowdfunding kopers voor de lange termijn vond.

Laat je positieve trackrecords van je vorige projecten zien. Zo vertrouwt een financier eerder op je competenties en je plan.

Eigen verdienmodel

Je kunt ook een eigen verdienmodel ontwikkelen. Als dat goed uitpakt, ben je straks niet of minder afhankelijk van externe financiers. Je bedenkt je verdienmodel op basis van je visie en ambitie. Daar is geen eenduidig recept voor. Het kan snel gaan, zoals bij een start-up, maar het kan ook een proces zijn van meerdere jaren. Meer weten over hoe je met jouw onderneming structureel geld kunt verdienen? Lees verder in het dossier Verdien- en businessmodel.

Denk er ook aan om een buffer op te bouwen. Het kan wel eens minder goed gaan, bijvoorbeeld door een onverwachte situatie als het coronavirus. Het geeft je meer zekerheid als je dan genoeg eigen vermogen hebt om de tegenvaller op te vangen. Met een goede buffer kun je ook een risico nemen bij een investering waarvan je niet zeker weet dat het je geld gaat opleveren.

Kunnen wij je verder helpen?

Wil je sparren over een goed verdienmodel? Of advies over hoe je financiers overtuigt om met je samen te werken? Kom dan vooral bij Cultuur+Ondernemen langs voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Susanne Moed

Projectleider financieren