Ons advies voor Ons advies voor het verbouwen, verduurzamen of kopen van je werkruimte

  • Ik wil een werkruimte verbouwen, verduurzamen of kopen

Start opnieuw

Je hebt voor een praktijk, een goede studio, praktijkatelier of andere passende werkruimte nodig. Daarom wil je je huidige plek verbouwen of verkopen, of een nieuwe ruimte kopen. Dit kan veel geld kosten. Dit bedrag moet je hebben op het moment dat de verbouwing plaatsvindt of wanneer je je aankoop doet. Je hebt nu nog niet voldoende geld. Maar je verwacht dat je uiteindelijk genoeg inkomsten hebt om kosten te betalen.

Op weg naar financiering

Je hebt nu geld nodig om je verbouwing of aankoop te financieren. Hoe vind je dat geld? We helpen je graag! De eerste stap is om je te verdiepen in de mogelijke geldbronnen.

Bedenk wat de investering in je werkruimte je concreet gaat opleveren, en welke positieve resultaten je op de lange termijn verwacht. Met een goede onderbouwing en een heldere begroting overtuig je financiers.

Geldbronnen

Eigen geld

Als je binnen je onderneming voldoende reserves hebt opgebouwd, kun je de aanschaf of verbouwing en bijkomende kosten, zoals rente, deels zelf betalen. Of misschien zelfs helemaal. Soms wil een financier je alleen geld lenen als je zelf ook meebetaalt.

Je directe omgeving

Als je het geld zelf niet hebt of niet kunt missen, kun je ook aankloppen bij bekenden.

Cultuurlening

Je kunt binnen de cultuursector geld lenen. Bijvoorbeeld bij Fonds Kwadraat of Cultuur+Ondernemen. Let erop dat deze leningen meestal voor maximaal 5 jaar zijn. Voor de koop van een werkruimte is dit vaak te kort. Meer weten over Cultuurleningen, lees het in dit dossier.

Lening van de bank

Je kunt ook bij een bank geld lenen. Dit kan meestal pas bij een lening vanaf €50.000. Als het gaat om vastgoed heet dit een hypothecaire lening. De bank krijgt dan de zekerheid dat het jouw werkruimte kan doorverkopen als je het geld niet kunt terugbetalen.

Vastgoedfinancier en -belegger

Soms wil een particuliere partij die zich richt op vastgoed je een lening te verstrekken, of (mede-)eigenaar worden van je werkruimte. Zo’n partij heeft vaak gespecialiseerde kennis over vastgoed, en durft risico te nemen.

Belanghebbenden

Bedenk dat sommige financiers zelf baat hebben bij je verbouwing of aankoop en met je willen samenwerken. Zoals je verhuurder, die de verbouwing ook belangrijk vindt. Of een fonds die waarde hecht aan jouw visie en doelen.

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je bij enthousiast publiek geld werven voor de verbouwing of koop van je werkruimte. Vaak is dit een lening. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen. Let er wel op dat de leentermijn meestal 10 tot 12 jaar is. Dat is relatief kort voor het aanschaffen van een werkruimte. Meer weten over crowdfunding, lees het in dit dossier.

Garantstelling

Het kan zijn dat je een lening uiteindelijk toch niet kunt terugbetalen. Als er dan iemand voor jou garant staat, kan deze een deel van je schulden overnemen. Dit kunnen mensen uit je directe omgeving zijn.

Positieve trackrecords van je vorige investeringen helpen je om een financier vertrouwen te geven in je plan. Ben je starter? Dan heb je waarschijnlijk geen uitgebreide trackrecords. Check ons advies voor starters voor meer tips en informatie.

Hoe kies je de juiste geldbron?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Hoeveel geld heb je nodig voor je verbouwing of aankoop? Welke voorwaarden stellen financiers? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • Bepaal hoeveel geld je precies nodig hebt en wanneer.
  • Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
  • Overtuig financiers!

Voorbeelden uit de praktijk

  • Een oude kerk omtoveren tot dansschool: dit was de droom van Fabia Witkamp. Met veel doorzettingsvermogen lukte het haar om een lening van Triodos Bank te krijgen.
  • 7 uitvinders creëerden een inspirerende werkruimte voor ambachtslieden en kunstenaars. Om de kosten te dekken gebruikten zij een uitgebreide financieringsmix.
  • Cultuur+Ondernemen hielp Wapke Feenstra en Dré Wapenaar om twee oude gymzalen te kopen en om te bouwen tot atelier. Met eigen geld en een lening.
  • De rondreizende theatergroep Vis à Vis besloot zich te vestigen op een stuk land in Almere. Met behulp van sponsoren en een Cultuurlening bouwden ze hun theater mét restaurant.

Kunnen wij je verder helpen?

Twijfel je over welke geldbronnen bij je passen? Wil je advies over hoe je financiers overtuigt van het belang van je verbouwing of aankoop? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Alexander Ramselaar

Alexander Ramselaar

Adviseur Financieren