Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector.

Maandag 1 juni is ons kantoor niet bereikbaar per e-mail of telefoon. 

Wij volgen de richtlijnen van de overheid en het RIVM tegen de verspreiding van het coronavirus. Meer informatie over de maatregelen die wij genoodzaakt zijn te nemen, vindt u hier.

Financieringspresentatie 'De kunst van het lenen'

Minister enthousiast over Talentlening

Minister Jet Bussemaker van OCW is enthousiast over de eerste resultaten van de Talentlening cultuur. "Ik ben verrast over de reikwijdte en heb hoge verwachtingen van het vervolg." Dat zei de minister bij de presentatie van het rapport 'De kunst van het lenen' op maandag 10 oktober in LantarenVenster. Jo Houben, directeur van Cultuur+Ondernemen: "De Talentlening voor cultuur stelt kunstenaars en culturele instellingen in staat om te investeren in zichzelf, met fantastische resultaten. En de aflossingen komen weer terug in het fonds zodat ook anderen er gebruik van kunnen maken. Dat geeft een enorme spin off."

Download het volledige rapport 'De kunst van het lenen'

Download de samenvatting van het rapport 'De kunst van het lenen' 

In 2015 introduceerde Cultuur+Ondernemen de Talentlening, een lening tot maximaal € 40.000 voor talenten in kunst, cultuur en creatieve sector. Met 56 aanvragen in de eerste evaluatieperiode overtreft de belangstelling de verwachtingen. Kunstenaars, culturele organisaties en creatieven uit vrijwel alle disciplines, van muziek tot design en van film tot mode, hebben aanvragen gedaan voor allerlei type investeringen. Dat laat zien dat leningen een goede aanvulling zijn op andere financieringsbronnen voor kunst en cultuur zoals eigen inkomsten, subsidies, sponsoring of mecenaat. "Maar leningen komen wat mij betreft niet in de plaats van subsidies," aldus de minister. Zij riep op om te blijven nadenken over nieuwe manieren van financieren.

Jo Houben (directeur Cultuur+Ondernemen) biedt minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het rapport 'De kunst van het lenen' aan. Foto: Maarten van Haaff

 

De evaluatie levert ook een aantal punten voor verbetering op. De stap van aanvraag naar toekenning is vaak nog en lastige, zelden zijn aanvragen in één keer goed. "Dat is niet verwonderlijk in deze sector, die sterk subsidiegedreven is en weinig ervaring heeft met investeren en terugverdienen," zegt Houben. "Dus moeten we extra investeren in het netwerk. We moeten bouwen aan een Financieel Ecosysteem Cultuur." 

Tijdens de presentatie vestigde Cultuur+Ondernemen de aandacht op enkele succesvolle leningnemers, die hun kwaliteiten op het podium lieten zien: soulzanger Steffen Morrison, costume designer Victorine Pasman, art performer Carel Kuitenbrouwer en nog enkele anderen toonden hun kunsten voor een enthousiast en geïnspireerd publiek. 

Meer weten?

Voor vragen over het rapport kun je terecht bij Roelof.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht