Nieuws Vraag op tijd een cultuurlening uit het noodsteunpakket aan

Update: Het ministerie van OCW heeft de periode voor de coronasteun verlengd. De loketten zijn geopend tot 1 oktober 2021.
Lees hier meer.

Dit betekent dat de eerdere deadline van 1 juli komt te vervallen.

De speciale cultuurleningen zijn onderdeel van de steunmaatregelen die het ministerie van OCW beschikbaar heeft gesteld voor de cultuursector. De leningen zijn geschikt voor organisaties en makers uit alle disciplines: van podiumkunsten, films en boeken tot musea, galeries en festivals.

De Cultuur Opstart Lening biedt financiële ruimte voor de herstart van producties, programma’s, projecten en producten, zodat organisaties weer inkomsten kunnen generen. De Cultuur Vermogen Lening biedt hulp bij het versterken van het weerstandsvermogen van een organisatie of praktijk.

Lenen kan van € 10.000,00 tot € 500.000,00 per aanvraag, tegen een lage rente van 1%.

De loketten zijn nog geopend tot 1 juli 2021. Doe jouw aanvraag vóór die tijd, dan kunnen wij deze in behandeling nemen.
Update: Het ministerie van OCW heeft de periode voor de coronasteun verlengd. De loketten zijn geopend tot 1 oktober 2021.
Lees hier meer.

Dit betekent dat de eerdere deadline van 1 juli komt te vervallen.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende leningen. Uiteraard staan onze adviseurs je graag bij om je te begeleiden in je aanvraag en nodigen we je graag uit voor een gratis, vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Of vraag direct aan

Cultuur Opstart Lening: financiering voor heropstart

Het voorfinancieren van een nieuwe theaterproductie of -tournee, de distributie van een film of het organiseren van een tentoonstelling en alles wat daarbij komt kijken; van transport tot promotie tot vaste lasten, de Cultuur Opstart Lening is een goede optie om daarin te kunnen voorzien.

Lenen kan van € 10.000,00 tot maximaal € 500.000,00 per aanvraag en wordt verstrekt tegen een lage rente van 1%.

Wil je weten voor wie de Cultuur Opstart Lening precies is bedoeld? En wat de voorwaarden zijn? Lees de veelgestelde vragen

We nodigen je graag uit om de mogelijkheden voor jouw organisatie nader te bekijken. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Cultuur Vermogen Lening: financiering voor herstel

De Cultuur Vermogen Lening is er voor organisaties met een aantoonbaar exploitatietekort en eenmanszaken met een aantoonbaar inkomensverlies, als gevolg van de coronapandemie. Met behulp van de lening kun je het vermogen van je organisatie of onderneming en daarmee je verdiencapaciteit versterken, maar ook zekerheid aan je personeel blijven bieden.

Zelfstandigen kunnen een lening aanvragen van € 10.000,00 tot € 75.000,00. Organisaties kunnen een lening aanvragen van € 25.000,00 tot € 500.000,00. Beide leningen zijn tegen een lage rente van 1%.

Mag je deze lening combineren met subsidies? Aan welke criteria moet je voldoen? Lees de de veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen of twijfel je nog of een lening wel iets voor jou is? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Hoe overleef je als cultureel ondernemer de coronacrisis? Zij gingen je voor.

Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende hadden met hun theaterproductiebedrijf Trend Media (bekend van Ernst, Bobbie & de rest) een kerngezond bedrijf, maar kwamen in zwaar weer terecht door het uitbreken van de coronacrisis.
Zij waren de eerste die van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de Cultuur Opstart Lening ontvingen om goed te kunnen starten aan het nieuwe culturele seizoen. Het geld heeft Trend Media geïnvesteerd in nieuw theateraanbod. Lees meer.

Ook Het Museum van de Geest (voorheen Het Dolhuys) eind 2020 een half miljoen euro geleend om de vestiging in Haarlem te verbouwen en een nieuwe audiotour te maken. 'Dat geld komt als geroepen,' zegt directeur Hans Looijen. Lees meer.

Waarom lenen?

Lenen is vrij onbekend in de cultuursector, dat beseft Cultuur+Ondernemen al te goed. Subsidies en fondsen zijn vaak de gangbare weg. En onbekend maakt onbemind. Toch kan een cultuurlening in veel gevallen een goed onderdeel zijn van de financieringsmix. Het boost je cultureel ondernemerschap en je behoudt 100% artistieke vrijheid.

Hoe versterkt juist nu lenen het ondernemerschap? Lees het interview met Alexander Ramselaar, adviseur Financieren.

Welke overwegingen maak je voorafgaand aan een financiële verplichting als lenen? Wij geven je graag meer inzicht in de vier basiselementen.

Wekelijks beantwoorden we online je vragen omtrent lenen:

Elke vrijdag behandelen we op onze Instagramaccount een veelgestelde vraag. In onze story-highlights bundelen we deze, zodat jij er altijd makkelijk bij kunt, waar je ook bent.

Heb je zelf een vraag en denk je dat anderen het antwoord ook wel willen weten? Geef het ons door zodat we die mee kunnen nemen in de FAQ-sessies. #FAQcultuurleningen.

Pauline Rudolph

Pauline Rudolph

Projectmedewerker financiële faciliteiten