Skip naar content
Skip naar content

cultuurlening Video: Jelske Hoogervorst, saxofonist en improvisatiecoach

Jelske Hoogervorst is saxofonist, arrangeur, docent, programmeur en componist. Daarnaast geeft zij (online) improvisatietrainingen die gericht zijn op het ontwikkelen van auditieve vaardigheden en creativiteit voor allerlei verschillende instrumentalisten.
Met de twee cultuurleningen die Jelske bij Cultuur+Ondernemen afsloot, investeerde zij in professionalisering; nieuwe vormgeving en websites waarmee zij haar klanten beter kan bereiken en bedienen, en haar trainingen verder kan ontwikkelen.

Adviseur Sébastien Kramer vertelt je in deze en de andere video's over de cultuurleningen graag meer over de cultuurleningen, die bijdragen aan de financieringsmix van cultureel ondernemers.

Ik heb het gevoel dat ik mezelf echt serieus neem als ik zo'n lening aanvraag. Ik til mezelf als het ware naar een hoger niveau. En dat is aan de ene kant best wel eng, maar het is een professionaliseringsslag.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Video transcript

Jelske Hoogervorst: “Ik ben Jelske Hoogervorst, ik ben saxofonist en ik ben improvisatiecoach. Ik heb een jazz-achtergrond als saxofonist en ik leer het liefste mijn studenten muziek op gehoor begrijpen en improviseren. En dat doe ik niet alleen aan saxofonisten, maar dat doe ik aan alle instrumentalisten. Ik werk vooral online, geef vooral online trainingen en die geef ik internationaal, waarbij ik mensen begeleid in het stap voor stap leren, uit je hoofd spelen en je eigen muziek bedenken.

Ik heb al twee leningen aangevraagd bij Cultuur+Ondernemen. De eerste lening heb ik in 2019 aangevraagd. Die heb ik ook alweer afbetaald. Die heb ik gebruikt om professionele video's te maken. En dat was wel heel fijn om te zien, dat die professionele uitstraling eigenlijk ook heel erg een waardevolle toevoeging was aan de inhoud, want inhoudelijk zat het wel goed.

En die tweede lening, die heb ik aangevraagd om nieuwe websites te maken. Zo'n websiteomgeving geeft mij de gelegenheid om ook heel veel materialen als zelfstudiecursus te verkopen, zonder dat ik daar tussen zit. En ik heb geen visitekaartje, internationaal en toch al internationale klanten. Dus ook op twee manieren kan ik een grotere groep mensen bereiken en dus meer klanten hebben.”

Sébastien Kramer: “Het belangrijkste is eigenlijk dat je, als je over een lening nadenkt, een plan gaat maken. We noemen dat ook wel een ondernemingsplan. Zo'n plan bestaat meestal uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel, dat gaat over jou; wie je bent, wat je doet, wat je motivatie is. Het tweede gedeelte, dat is je onderneming; wat is nou je werk en waar zet je dat bijvoorbeeld uit in de markt? En het derde gedeelte is het financiële plan.”

Jelske Hoogervorst: “Het was ook voor mij heel goed om echt op een rij te zetten wat mijn inkomsten en uitgaven zijn. Dat hielp mezelf ook om te zien van 'nou, het gaat eigenlijk best wel goed'. Dus ik heb daardoor echte laatste twijfel kunnen wegnemen, met een adviesgesprek en de stap durven zetten. En dat was ook heel leuk dat Sébastian heel enthousiast was over mijn project, dat helpt absoluut.”

Sébastien Kramer: “In dat financiële plan ga je kijken; waar heb ik nou investering voor nodig? Wat wil ik nu gaan realiseren? Wat ga ik aankopen? Wat heb ik echt aan geld nodig?”

Jelske Hoogervorst: “Ik heb het gevoel dat ik mezelf echt serieus neem als ik zo'n lening aanvraag. Dus het is aan de ene kant heel eng omdat ik het moet waarmaken, maar aan de andere kant, nu zijn er dus vakmensen voor mij aan het werk met vormgeven en een website. En alles daaromheen heeft dezelfde kwaliteit die ik met heel mijn hart en mijn kennis en mijn passie in de inhoud van mijn trainingen leg. Dus ik til mezelf als het ware naar een hoger niveau. En dat is aan de ene kant best wel eng, van 'oh jee val ik nu niet door de mand?', maar het is een soort professionaliseringsslag. In de muziek hebben we het ook vaak over 'krijg je wel voldoende betaald?' enzo. Het begint ermee dat je jezelf serieus neemt.

Deze video is ondertiteld. Klik rechtsonder in de video op het icoon voor ondertiteling om deze te starten. Of bekijk hier de transcriptie van het interview.

Is de video niet zichtbaar? Bekijk de video dan via ons YouTubekanaal.

Over de cultuurleningen

Een cultuurlening stelt culturele organisaties en zelfstandigen in diverse disciplines binnen de culturele en creatieve sector in staat om uitgaven te doen voor ideeën of projecten, die bijdragen aan de beroepspraktijk, professionaliteit en cultureel ondernemerschap.

Meer informatie over Cultuurlenen en aanvragen vind je hier.

Oriëntatiegesprek

Onze adviseurs kijken aan de hand van jouw specifieke wensen en vragen welke lening het beste bij jouw doel past. Een lening is altijd maatwerk. Wij gaan graag met je in gesprek om te zien wat mogelijk is en wat voor jou financieel haalbaar is.
Vraag kosteloos een oriëntatiegesprek aan.