Ervaringsverhaal Architectenbureau Namelok investeerde te veel. En kreeg die grote opdracht - Ondernemerslessen #5

Het Rotterdamse architectuurbureau Namelok kon dankzij een grote opdracht verhuizen naar een groter kantoor en het team uitbreiden. Oprichters Wiegert Ambagts en Kaj van Boheemen vertellen over de risico's die ze namen in de acquisitie en uitvoering.

Slechtste zakelijke beslissing

“Onze valkuil als jonge ondernemers is dat we soms veel tijd besteden aan een klus, zonder dat we al zicht hebben op betaling. Op dit moment werken we bijvoorbeeld aan een grote opdracht voor een nieuw wellnesscomplex in de bossen bij Chaam, in Noord-Brabant. Het duurde even voordat we die opdracht ook echt binnenkregen - ik denk dat we ongeveer anderhalf tot twee jaar met acquisitie bezig zijn geweest. En we wilden de opdracht zó graag. Daardoor stonden we in die periode altijd maar klaar voor de opdrachtgever, zonder dat we er nog maar een cent aan hadden verdiend. Onze les: randvoorwaarden van een project brengen we nu vooraf in kaart, en dan maken we de afweging - is dit de investering waard?”


Beste zakelijke beslissing

Foto Namelok Wellness

“De verhuizing naar ons nieuwe kantoor was zakelijk gezien heel slim. Dit konden we doen dankzij die nieuwe opdracht. We hadden meer ruimte nodig en bovendien was het antikraakpand waar we zaten niet representatief genoeg. De ruimte die we nu huren in Het Oude Noorden in Rotterdam is een stuk groter. Hier kunnen we grote maquettes maken, er is ruimte voor werknemers en stagiairs en het is een goede plek om opdrachtgevers te ontvangen. We hoeven ons geen zorgen te maken over groeimogelijkheden in de toekomst. Ruimte die we nu niet gebruiken, verhuren we aan zzp’ers. Door deze constante stroom van inkomsten ondernemen we een stuk vrijer.”

Slechtste artistieke beslissing

“In de ontwerpfase maakten we voor deze opdracht een heel grote maquette: het volledige, omvangrijke bosgebied waarin het wellnesscomplex komt op schaal 1:200. De maquette werd in totaal drie bij drie meter groot. Het kostte ons ontzettend veel tijd daar iets van te maken, en al tijdens het inprikken van de boompjes bedachten we dat we toch best zinloos bezig waren. Een schaal van 1:200 is nooit groot genoeg om een interieurontwerp goed te laten zien. Toen we dat beseften, zijn we er meteen mee gestopt, haha. Gelukkig kunnen we er nu om lachen, maar dat doen we dus nooit meer.”

Beste artistieke beslissing

Foto Namelok Welness

“In eerste instantie kregen we voor het wellnesscomplex alleen de opdracht het interieur te ontwerpen - de architectuur was namelijk al aan een ander bureau gegund. Toen die architect zich terugtrok, schreven we een visie over hoe het gebouw volgens ons vorm moest krijgen: we beschreven dat het ontwerp van het gebouw zou moeten volgen op het interieur, in plaats van hoe dat traditioneel gezien andersom gebeurt. Deze methode noemden we ‘inside-out’. De opdrachtgever kon zich hier goed in vinden. Onze ideeën over het interieur vormen nu dus de leidraad voor het ontwerp van architectuur, landschap én interieur. We zitten nu vanaf het begin aan tafel zitten, in plaats van aan het eind - super dat we dat voor elkaar hebben gekregen.”

Over ondernemen in de cultuursector

Foto van Wiegert Ambagts en Kaj van Boheemen, architectenbureau Namelok
Wiegert Ambagts en Kaj van Boheemen, oprichters van architectenbureau Namelok

"We horen wel eens: een architectenbureau heeft toch niets met de kunst- en cultuursector te maken? Dat is vreemd. Architectuur gaat voor ons namelijk juist over cultuur en de stad. Als architect kun je daar, door het ontwerpen van de gebouwde omgeving, absoluut iets aan toevoegen. Natuurlijk, wat we doen is altijd een commerciële dienst; met de ontwikkeling van gebouwen verdienen veel partijen geld. De uitdaging is vervolgens om binnen de vaak complexe randvoorwaarden iets verrassends te maken: een artistiek gebouw, een bouwwerk dat iets toevoegt aan die stedelijke cultuur. Dat is wat ons motiveert.”

Eerder vertelde Wiegert ons over de Talentlening die Namelok kreeg.

Pauline Rudolph

Pauline Rudolph

Projectmedewerker financiële faciliteiten