Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Alles over de cultuurleningen

Op zoek naar geld voor een project, product of herstel van je onderneming? Wanneer je voor de crisis een gezond bedrijf had, kan een lening helpen om ook nu te blijven ondernemen en nieuwe inkomsten te genereren. Cultuur+Ondernemen heeft verschillende leningen passend voor kunstenaars, creatieve makers en culturele organisaties. Deze zijn speciaal voor de sector en worden tegen gunstige voorwaarden verstrekt.

Waarom een lening?

Lenen kan een goede optie zijn wanneer de kosten voor de baten uitlopen en als jouw investering zichzelf kan terugverdienen. Er is bijvoorbeeld al een toezegging van een sponsor, fonds of klant, maar uitbetaling volgt pas later. Of je onderneming heeft door de coronacrisis verlies geleden. Geld dat je normaliter gebruikt als buffer of om te investeren. Dat gat kun je heel goed overbruggen met een lening.

Onze adviseurs kijken aan de hand van jouw specifieke wensen en vragen welke lening het beste bij jouw doel past. Een lening is altijd maatwerk. Wij gaan graag met je in gesprek om te zien wat mogelijk is en wat voor jou financieel haalbaar is. Vraag hier een kosteloos oriëntatiegesprek aan.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Benieuwd naar de overwegingen van anderen en wat het ze heeft opgeleverd? Of naar verdieping over lenen en financieren? Lees meer over ervaringen onze leningnemers en artikelen over lenen en financiering.

Wat voor soort leningen zijn er?

Cultuur+Ondernemen verstrekt leningen van € 1.000,- tot € 500.000,- tegen gunstige voorwaarden.

Cultuur Opstart Lening

Is jouw organisatie of zelfstandig onderneming door de coronacrisis inkomsten misgelopen die je normaliter gebruikt om te investeren in een volgend seizoen? Zoek je financiering voor nieuwe producties, programma’s, projecten en producten? Dan is er de Cultuur Opstart Lening. Culturele organisaties en zelfstandigen die draaien op minimaal 50% eigen inkomsten kunnen maximaal twee leningen van € 2.500,- tot € 500.000,- ontvangen. Meer informatie en voorbeelden waar je de Cultuur Opstart Lening voor kan inzetten lees je hier.

Cultuur Vermogen Lening

Heeft jouw onderneming of organisatie door de coronacrisis een verdampt weerstandsvermogen? Geld dat je normaliter gebruikt als buffer of om te investeren? Cultuur+Ondernemen biedt hulp bij het blijven verwezenlijken van je plannen met de Cultuur Vermogen Lening tegen 1% rente. Eenmanszaken kunnen een lening aanvragen van € 10.000,- tot € 75.000,- met een looptijd van maximaal vijf jaar. Organisaties kunnen een lening aanvragen van € 25.000,00- tot € 500.000,- met een looptijd van maximaal tien jaar. Lees meer over de Cultuur Vermogen Lening

Daarnaast bieden we niet-coronagerelateerde leningen aan. Deze verschillen op een aantal punten, zoals omvang, doelstelling en looptijd.

Cultuurlening

Wil je een instrument kopen? Je werkruimte verbouwen? Of kosten voorfinancieren? Een cultuurlening stelt jou in staat om uitgaven te doen voor ideeën of projecten, die bijdragen aan je beroepspraktijk, professionaliteit en cultureel ondernemerschap. Een Cultuurlening bedraagt minimaal € 1.000,- en maximaal € 40.000,-

In sommige steden en provincies bedraagt de lening tot wel € 60.000,-. Wij werken voor de regionale leningen samen met overheden en andere organisaties in o.a. Amsterdam, Brabant, Gelderland, Rotterdam en Utrecht.

Cultuurlening Plus

Experimenteren met nieuw werk, nieuwe makers of nieuwe vormen van publieksbenadering? Dan is de Cultuurlening Plus wellicht interessant. De lening is er voor culturele en creatieve organisaties en makers met een project of idee waarin vernieuwing en innovatie centraal staan. De Cultuurlening Plus is aan te vragen vanaf € 60.000,- tot maximaal € 500.000,-. Lees meer informatie over de voorwaarden en criteria van de Cultuurlening Plus.

BES-Cultuurlening

Cultuur+Ondernemen en Qredits bieden samen de BES-Cultuurlening aan; een Cultuurlening speciaal voor ondernemers die actief zijn in de culturele en creatieve sector op Bonaire, St. Eustatius en Saba, zodat zij hun cultureel ondernemerschap kunnen professionaliseren en beroepspraktijk kunnen ontwikkelen.

De BES-Cultuurlening kan gebruikt worden voor de financiering van nieuwe projecten of voor investeringen door ondernemers in de culturele en creatieve sector. Denk hierbij aan ondernemers die actief zijn op het gebied van beeldende kunst, fotografie, grafische vormgeving, mode, design, multimedia, muziek, literatuur en creatieve broedplaatsen.

De BES-Cultuurlening bedraagt minimaal $ 2.500,- en maximaal $ 40.000,-, met een lage rente van 1% gedurende de looptijd van de lening. De aanvraagprocedure en het verstrekken van de lening verloopt via het Qredits-kantoor op Bonaire.

Meer informatie

Heb je een vraag over onze leningen? Ben je op zoek naar andere passende financiering voor jouw organisatie of onderneming. Neem gerust contact op of vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan. Wij gaan graag met je in gesprek om te zien wat mogelijk is en wat voor jou financieel haalbaar is.

Welke overwegingen er komen kijken bij het aangaan van deze financiële verplichting? Eefje Korsten, expert op het gebied van financieren, belicht vier belangrijke elementen.

Bedrijfseconoom Alexander Ramselaar heeft ruim twintig jaar ervaring in het bedrijfsleven en deelt zijn nuchtere blik op lenen in de cultuursector.

Of wil je weten wat een lening voor je praktijk kan opleveren? Onze leningnemers delen hun ervaringen. Lees en bekijk ze hier.

Is cultuurlenen iets voor jou(w organisatie)? Volg de Besliskaart.

Meer informatie en voorbeelden lees je in het dossier cultuurleningen.

Bekijk alle cultuurleningen.