Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Beeldend kunstenaar

Rein Jelle Terpstra

LinkedIn Website

Een kunstenaar heeft meerdere vaardigheden nodig om dat ene talent levensvatbaar te maken; die vaardigheden zijn te leren!

Rein Jelle Terpstra (1960) heeft zich na zijn studies aan de AKI in Enschede en de Rijksacademie in Amsterdam toegelegd op fotografie en projecten in de openbare ruimte. In de fotografie is het vooral de beschouwende, onderzoekende kant die hem interesseert.

In het Nederlands Fotomuseum staat permanent de audio-installatie 'Nabeelden': een tafel met tientallen verhalen die zijn te beluisteren over de niet gemaakte foto en de rol van de herinnering en verbeelding. Bijna alle verhalen zijn geschreven en ingesproken door beeldend kunstenaars.

Rein Jelle Terpstra heeft een archief aangelegd van 55.000 amateurfoto’s, die hij onregelmatig publiceert en tentoonstelt. Daarnaast doet hij divers commissiewerk , was medesamensteller van het Studium Generale van de KABK (2012) en is sinds 2006 docent aan de Academie Minerva in Groningen. 

Op dit moment werkt hij aan boek over waarneming, geheugen en fotografie. Naast fotografie richt hij zich op kunstwerken in de openbare ruimte. Het concept staat voorop en het medium volgt het idee. Daardoor heeft hij met zeer uiteenlopende media en materialen gewerkt zoals glas, metaal, fotografie tot watergolven op een binnenplaats in IJburg. Recentelijk heeft hij een bladerdak gemaakt in een gebouw van de gemeente Den Bosch met 3.000 porseleinen bladeren.  

Rein Jelle Terpstra: ‘Aan het kunstenaarschap worden steeds meer eisen gesteld. De praktijk wordt complexer en de druk om je rechtstreeks te verhouden tot de maatschappij is groter geworden. Tegelijkertijd wil je als kunstenaar je onafhankelijke houding bewaken. Je begeeft je als kunstenaar steeds meer in een krachtenveld, waar je echter zelf ook invloed op kunt uitoefenen. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is voor een mentee om na zo’n relatief korte studie aan de kunstacademie nog extra inhoudelijke respons te krijgen.’

Over mentoring

BESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswy

‘Eén talent is vaak geen talent. Een kunstenaar heeft meerdere vaardigheden nodig om dat ene talent levensvatbaar te maken. Ik ken talentvolle kunstenaars die het toch niet redden. Waarom niet? Kwaliteiten als het kunnen reflecteren op je eigen werk, weten waar de kwaliteiten in je werk liggen en het koesteren van je eigen artistieke ambities, maar ook een praktisch en realistisch inzicht blijkt onmisbaar te zijn. Dit zijn vaardigheden, die zijn te leren.'

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht