Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Ons kantoor is donderdag 27 en vrijdag 28 april gesloten.
Wij wensen je een fijne Koningsdag!

Beeldend kunstenaar

Ilse Frech

Twitter LinkedIn Website

Voor mij zijn sleutelwoorden; dynamiek, durf, bewustzijn en aandacht, de eigen grenzen verkennen en deze verleggen waar nodig om tot groei te komen. Dit alles wel met het nodige plezier! The challenge is yours.

Ilse Frech begon haar praktijk als documentair- en portretfotograaf in 1997. In 2000 maakte ze een serie portretten van getraumatiseerde kinderen in opvangtehuizen en vluchtelingenkampen in Tuzla, Bosnië, nadat ze eerst – een jaar eerder, in Nederland asielzoekers uit Bosnië met de technische camera vastlegde.

Gefascineerd en tegelijk geraakt door de verhalen die loskwamen bij het interviewen, begaf ze zich naar het naoorlogse Bosnië. Het zal de eerste reeks zijn van een rode draad door haar werk, verbonden met de diepe nawerking van oorlog op mensen. Gaandeweg ontwikkelt haar werk zich naar het portretteren van jong volwassenen, dat zich verder ontvouwt en verlegd naar een focus op de vrouw. Met haar series 'I Am - Paradox Identity' (2005-2008) en 'Nika Russia Love' (2004-2007) volgt ze de vrouwen gedurende een aantal jaar op de voet; vriendschap en vertrouwen zijn de basis en het uitgangspunt van haar werkwijze, met tot gevolg een intiem portret waar de nauwe samenwerking ontlokt tot openheid en ontboezemingen.

In 2005-2006 woont ze een jaar in het Cité des Arts, de artist-in-residency van het Mondriaan Fonds. Al eerder in Parijs gewoond te hebben, blijft ze tot lang na afloop van het project in Parijs wonen, afgewisseld met periodes Amsterdam, later volgt Genève.

'I Am - Paradox Identity' was het vervolg van een eerdere aanzet, in 2003 gestart en gepresenteerd onder de paraplu van de Joop Swart Masterclass van World Press Photo. Jonge Moslimvrouwen uit de voorsteden van Parijs die ze reeds volgde vóór de rellen en de maatschappelijke onrust die sinds oktober 2005 uitbrak. Het project nam vier jaar in beslag tot de afronding ervan met een tentoonstelling in het ‘Institut Néerlandais’ waar haar fotografisch oeuvre, een documentairefilm en een geluidsinstallatie gepresenteerd werden, samen met het gelijknamige boek.

Naast fotograferen, video- en geluidsopnamen – is het interview een belangrijk onderdeel van haar werkmethode. De naar haar eigen zeggen psychologische en ook zintuigelijke portretten verbeelden een innerlijke staat van de vrouw. Voor de totstandkoming van 'Zjeitu' (2010), de opdracht ‘Document Nederland’ van Het Rijksmuseum en NRC Handelsblad, hanteerde Ilse Frech een zelfde uitgangspunt; op Curaçao en Bonaire ging ze op zoek naar de ziel van de bewoners en de eilanden aan de vooravond van de ingrijpende staatkundige veranderingen. Mixed-media; namelijk fotografie, videoreportages en podcasts waren het resultaat, werk dat deels te zien is op een – naar eigen concept gerealiseerd, interactief online archief dat geproduceerd werd naast de toenmalige tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam.  

In 2013 rondde ze aan de HEAD-Geneva (Haute École d’Art et de Design, Switzerland) de MFA in Fine Arts af, met Visual Arts als major. Ze legde zich toe op een biografisch project – teruggrijpend naar de wortels van de familiegeschiedenis laat ze fictieve elementen toe, waarmee ze een ruimere vocabulaire aanspreekt dan ze tot dan toe hanteerde; van zelfgeschreven proza, het redigeren van bestaande teksten, performance in combinatie met ‘soundscapes’ en video-installaties, tot een eerste aanzet in onderzoek naar sculpturaal ontwerp in textiel. Een fictiefilm installatie, werd als live performance gepresenteerd in ‘Cinéma Spoutnik’ in Genève, als afsluiting van de MFA studie.  

Ilse Frech over haar werk 

'Aangezien in mijn werk identiteit en vorm telkens weer een rol spelen, is dit mijn grootste gave als ook worsteling. Het is een zoektocht naar binnen en weer naar buiten. Het is de ervaring, het ‘innerlijk’ dat ik wil vangen en ondervragen, waarnaar ik op zoek ben. In dat proces zie ik mezelf als mediator, die deze persoonlijke ervaring vertaalt tot een dialoog. Noodzakelijk moeten er grenzen overschreden worden, ook al voelt dat niet altijd even gemakkelijk en is de weg er naartoe een onderzoek naar nieuw persoonlijk gebruik van taal. Voor de komende jaren is het de wens en uitdaging om nieuwe werken te creëren in samenwerking met getalenteerde mensen die andere ‘domeinen’ in de kunsten representeren, gebruikmakend van het document en fictie, als de basis voor een vruchtbare kruisbestuiving vertaald naar film en installatie.'  

Ilse Frech over mentoring 

'Je kunt jezelf en de eigen waarneming als ook de persoonlijke kleuring van taal c.q. beeld niet negeren; er is sprake van een complexe interactie van diverse gezichtspunten van waaruit je een werk kunt ervaren. Met de perceptie van tijd als alles veranderende factor en daarbuiten – als nebula, de wereld eromheen, vraag ik je hoe je te positioneren en, hier onlosmakelijk mee verbonden, de wijze waarop je denkt te komen tot het meest gewenste resultaat waar de identiteit van jou, als maker, tegelijkertijd deel van is.'

BESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswyBESbswy

'Verlang je naar een periode van begeleiding dat dynamisch is en dan weer vanuit stil ‘zijn’ reflecteert, om met focus en eigenheid durf aan de dag te leggen en confrontaties aan te gaan met jezelf? Ik ben je gesprekspartner in een gelijkwaardige dialoog, waarin ontvankelijkheid en open sensoren voorop staan. Met een onderzoekende houding leggen we samen essentiële inhoudelijke aspecten van je werk bloot en stel ik vragen waar misschien niet direct een antwoord op is. Buiten de gebaande paden bewegen met een gezonde nieuwsgierigheid en het gericht op zoek gaan naar inzicht om duidelijker te kiezen voor een vorm en aanpak dat een gevoel van herkenning bij je oproept, om zodoende jouw creatieve proces te ondersteunen. Deze en andere elementen zullen onderdeel zijn van de uitwisseling tussen jou en mij en het creatieve proces dat je doorloopt. Voor mij zijn sleutelwoorden; dynamiek, durf, bewustzijn en aandacht, de eigen grenzen verkennen en deze verleggen waar nodig om tot groei te komen. Dit alles wel met het nodige plezier! The challenge is yours.'  

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht